Bakgrund

www.norrlandsflygambulans.se

Bakgrund

Norrlandsflyg AB

Norrlandsflyg grundades i Gällivare 1961 av Knut ”Knutte” Hedström. I början av bolagets historia ägnade man sig åt bruks- och turistflyg i den norrländska fjällvärlden men gick senare över till ambulansflyg. Sedan 1980-talet har bolaget endast helikoptrar i sin flotta och har därmed en lång historik av helikopterbaserad ambulanstransport.

 

Norrlandsflyg Ambulans AB

Norrlandsflyg hade tidigare ansvar för svensk sjö- och flygräddning men hösten 2011 tog staten över ansvaret efter en del ekonomiska problem i bolaget och köpte Norrlandsflyg. I köpet ingick inte ambulansverksamheten som då renodlades ifrån de övriga uppdragen i Norrlandsflyg och ett nytt bolag startades, Norrlandsflyg Ambulans AB. Du kan läsa mer om köpet av Norrlandsflyg här.

 

Bolaget idag

Idag är Norrlandsflyg Ambulans AB baserade på Säve flygplats utanför Göteborg och bedriver norra Europas mest framgångsrika ambulanshelikopterverksamhet tillsammans med Västra Götalandsregionen. Bolaget har tidigare även drivit ambulanshelikopterverksamhet i Gällivare, Uppsala, Stockholm och Östersund.